ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και αποτελεί ίσως το κρισιμότερο στάδιο στην προσπάθεια σας για εξεύρεση εργασίας. Τα 10-15 λεπτά που διαρκεί μια συνέντευξη μπορούν να καθορίσουν ή τουλάχιστον να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την κατεύθυνση της καριέρας σας.
Ωστόσο, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, διεθνείς εταιρείες ή οργανισμοί ζητούν από τους υποψηφίους να συμμετάσχουν σε διαδικασίες ή διαγωνισμούς ψυχομετρικής και τεχνικής αξιολόγησης πριν από την πραγματοποίηση συνέντευξης. Πολλές δε από τις εν λόγω εταιρείες χρησιμοποιούν κέντρα αξιολόγησης και δείγματα έργου (ασκήσεις προσομοίωσης σε κανονικές συνθήκες εργασίας) προκειμένου να εκτιμήσουν την επίδοση των υποψηφίων εργαζομένων υπό πραγματικές συνθήκες. Μόνο οι επιτυχόντες υποψήφιοι της πρώτης φάσης ενός διαγωνισμού γίνονται δεκτοί στην δεύτερη φάση (η οποία συνήθως είναι η συνέντευξη).
Η πρόσκληση για συνέντευξη είναι αρκετά θετικό στοιχείο, καθώς το πρώτο βήμα έχει γίνει. Από τη στιγμή που σας καλούνε, σημαίνει ότι έχετε προκαλέσει το ενδιαφέρον του εργοδότη. Όταν σας καλέσουν σε μια συνέντευξη, θυμηθείτε ότι ο συνεντευκτής έχει ανάγκη να προσλάβει άτομα που να είναι κατάλληλα για μια συγκεκριμένη θέση. Έτσι, ο στόχος και ο δικός σας και του συνεντευκτή είναι κοινός: να υπάρξει ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση.
Από την πλευρά του εργοδότη επιχειρείται να διαπιστώσει κατά πόσο:
- οι γνώσεις σας
- τα επαγγελματικά σας προσόντα
- τα προσωπικά σας χαρακτηριστικά (αξίες, ενδιαφέροντα, ικανότητες), και
- οι επικοινωνιακές σας ικανότητες,
ταιριάζουν με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης εργασίας και της εταιρείας.
Από την άλλη μεριά, ο δικός σας στόχος είναι να αποδείξετε την καταλληλότητά σας για την προσφερόμενη θέση εργασίας.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αν και δεν υπάρχουν συνταγές για τη συμπεριφορά και τις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, εντούτοις, υπάρχουν κάποια βήματα και ορισμένες τεχνικές, η γνώση των οποίων θα σας κάνει πιο αποτελεσματικούς στην προσπάθειά σας, όπως η σωστή προετοιμασία.
- Αποφασίστε για ποια ακριβώς θέση / επιχείρηση ενδιαφέρεστε.
- Πάρτε πληροφορίες για τη μελλοντική θέση / επιχείρηση / εργοδότη (ακριβής επωνυμία επιχείρησης, συνθήκες, θέση της επιχείρησης / οργανισμού στην αγορά, προϊόντα, εταιρική κουλτούρα κτλ.), καθώς και για τον συνεντευκτή σας αν είναι δυνατόν.
- Πληροφορηθείτε για τις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης έτσι ώστε να μπορείτε να προωθήσετε κατάλληλα τον εαυτό σας σ' αυτήν.
- Προετοιμάστε κάποιες ερωτήσεις ή απορίες σας σχετικά με τη θέση, για την οποία ενδιαφέρεστε, έτσι ώστε να δείξετε το ενδιαφέρον σας γι' αυτήν. Προετοιμάστε επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα θέσετε τις σχετικές ερωτήσεις.
- Ξαναδιαβάστε το βιογραφικό σας και προετοιμάστε τις απαντήσεις σας για πιθανές ερωτήσεις επάνω σ' αυτό. Φροντίστε να έχετε ξεκαθαρίσει τους στόχους σταδιοδρομίας σας. . Με την προσεκτική ανάγνωση του βιογραφικού σας σημειώματος εντοπίστε τα αδύνατα σημεία σας, ιδιαίτερα σε σχέση με την προσφερόμενη θέση, καθώς επίσης και τα σημεία για τα οποία είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθούν διευκρινήσεις ή κάποιες πληροφορίες.
- Φανταστείτε τον εαυτό σας ήρεμο, με αυτοπεποίθηση, ώριμο και ευχάριστο και προβάλλετε αυτά τα χαρακτηριστικά. Στη συνέντευξη πηγαίνεις οπλισμένος με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα, με θετική προδιάθεση και με καλή προαίρεση. Εξασκηθείτε με τη βοήθεια φίλων.
- Επιβεβαιώστε τον ακριβή τόπο και χρόνο για τη συνέντευξη και πηγαίνετε εγκαίρως.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή σας για την παρουσίαση σας στη συνέντευξη. Αποφύγετε οτιδήποτε εξεζητημένο και φροντίσετε να έχετε ντύσιμο κατάλληλο για το περιβάλλον της εργασίας για την οποία ενδιαφέρεστε.
- Έχετε μαζί σας αντίγραφα του βιογραφικού σας, ακόμη και αν έχετε ήδη καταθέσει το βιογραφικό σας από πριν στο συνεντευκτή.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Μια άριστη αρχική εντύπωση θα επηρεάσει ευνοϊκά ο,τιδήποτε πείτε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης συνέντευξης. Σε γενικές γραμμές προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική στάση σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης και να δείχνετε τον ενθουσιασμό σας με τη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία. Το πιο σημαντικό ωστόσο από όλα είναι να βρείτε το προσωπικό σας, φυσικό τρόπο επικοινωνίας, δηλαδή να είστε ο εαυτός σας.
Οι κυριότερες μορφές μη λεκτικής συμπεριφοράς κατά τη συνέντευξη είναι οι παρακάτω:
- Οπτική επαφή
- Τόνος της φωνής
- Εκφράσεις προσώπου
- Στάση σώματος
Τα ΝΑΙ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης :
- Όταν μπείτε στο γραφείο του υπεύθυνου της συνέντευξης χαμογελάστε ειλικρινά, χαιρετήστε τον με μια σφικτή χειραψία. Το ίδιο και κατά την έξοδό σας από το γραφείο.
- Καθίστε αφού πρώτα σας προσφερθεί μία θέση. Καθίστε άνετα και προσέξτε τη στάση του σώματος σας αποφεύγοντας αδέξιες κινήσεις και εξεζητημένους τρόπους. Κάθισμα με το σώμα ελαφρά γερμένο προς τα μπρος θεωρείται το πιο κατάλληλο και υποδηλώνει ενεργητικότητα και ενδιαφέρον.
- Δείξτε τον ενθουσιασμό σας για τη θέση που σας ενδιαφέρει και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το ζήτημα της σταδιοδρομίας σας.
- Φροντίστε με τις απαντήσεις σας να αναδείξετε τα προσόντα και τις δεξιότητες σας και ιδιαίτερα σε σχέση με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
- Προσέξτε τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε. Προσπαθήστε να εκφράζεστε σωστά, χωρίς γλωσσικά λάθη.
- Προσέχετε καλά αυτά που λεει ο συνεντευκτής. Αν δεν καταλάβετε την ερώτηση ζητήστε του να την επαναλάβει
- Μη διστάσετε να κάνετε και εσείς ερωτήσεις. Μπορείτε να δείξετε το ενδιαφέρον σας για τη θέση ζητώντας πληροφορίες για τη φύση της εργασίας, για τη δομή της επιχείρησης και να δείξετε τον ενθουσιασμό σας ρωτώντας για το πότε ο νέος εργαζόμενος μπορεί να αρχίσει.
- Πριν αποχωρήσετε από το χώρο της συνέντευξης, μη ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης για την ευκαιρία της συνάντησης αλλά και να ρωτήσετε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη διαδικασία επιλογής.
Τα ΟΧΙ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
- Μην απαντάτε σε ερωτήσεις με ένα απλό "ναι" ή "όχι". Εξηγήστε την απάντησή σας όπου αυτό είναι δυνατό, δίνοντας παραδείγματα από προηγούμενες επιτυχίες σας.
- Μην κάνετε από την πρώτη συνέντευξη ερωτήσεις για μισθό, για ωράριο, για διακοπές κτλ. Τέτοια θέματα μπορεί κανείς να τα διαπραγματευτεί σε μια άλλη συνάντηση ή αφού του ανακοινωθεί η πρόσληψη.
- Μη δώσετε μιαν απάντηση που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Αυτό θα φανεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Φροντίστε να απαντάτε ειλικρινώς και με ακρίβεια.
- Μην επεκτείνεστε πολύ στις απαντήσεις σας λέγοντας παραπάνω απ' όσα χρειάζεται. Μείνετε στο θέμα.
- Μην καπνίζετε ακόμη και αν σας προσφερθεί.
- Μην επικρίνετε τον προηγούμενο εργοδότη σας. Το πιθανότερο είναι ο υπεύθυνος της συνέντευξης να σκεφτεί ότι αύριο θα πείτε τα ίδια λόγια για εκείνον.
- Αποφύγετε την κριτική και να δείχνετε επιφυλακτικότητα, καχυποψία ή προκατάληψη.
- Μη δείχνετε δυσφορία ή δυσανασχέτηση, αν για παράδειγμα δε σας αρέσει ο τρόπος που διεξάγεται η συνέντευξη, απορία ή ειρωνεία αν δε συμφωνείτε με τις ιδέες του υπεύθυνου της συνέντευξης και βέβαια μη διαπληκτίζεστε ή λογομαχείτε για να αποδείξετε το ποιος έχει δίκιο.
- Μη διακόπτετε το συνομιλητή σας.
- Μην καπνίζετε ακόμα και αν σας προσφερθεί τσιγάρο.
- Αποφύγετε ερωτήσεις για το μισθό, το ωράριο και τις διακοπές, τουλάχιστον στην αρχή της συνέντευξης.
- Αν έχετε την εντύπωση ότι η συνέντευξη δεν πάει καλά, μην αφήνετε την εντύπωση αυτή να σας αποθαρρύνει και προσπαθήστε να μην δείξετε αυτή σας την εντύπωση. Υπάρχει περίπτωση ο συνεντευκτής να ενδιαφέρεται πραγματικά για τις δυνατότητές σας και να θέλει να ελέγξει τις αντιδράσεις σας σε δύσκολες καταστάσεις.
- Αν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αποφασίσετε ότι η θέση αυτή δεν σας ενδιαφέρει ή υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες που σας έκαναν να αλλάξετε γνώμη μην τα παρατάτε. Συνεχίστε τη συνέντευξη κανονικά και αντιμετωπίστε την σαν μια ευκαιρία για να αποκτήσετε εμπειρία.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέστε μου λίγα πράγματα για τον εαυτό σας.
Πως θα σας περιέγραφαν οι φίλοι σας;
Τι πιστεύετε πως σας κάνει να διαφέρετε από τους υπόλοιπους που έχουν κάνει αίτηση για αυτή τη δουλειά;
Περιγράψτε μου ένα από τα κατορθώματά σας για το οποίο αισθάνεστε πολύ περήφανος.
Γιατί νομίζετε ότι θα έπρεπε να σας προσλάβουμε;
Τι δυνάμεις και τι στοιχεία μπορείτε να φέρετε στη θέση για την οποία σας προορίζουμε;
Γιατί διαλέξατε το "χ" Πανεπιστήμιο;
Περιγράψτε την δουλειά η κάποια δραστηριότητα η οποία έχει επηρεάσει τους στόχους της καριέρας σας.
Ποιοι είναι οι στόχοι στην καριέρα σας;
Τι θα θέλετε να κάνετε 5 με 10 χρόνια αργότερα;
Τι σας εντυπωσιάζει / ενδιαφέρει σε αυτή την εταιρεία;
Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά προβλήματα στον χώρο των επιχειρήσεων;
Τι νομίζετε ότι χρειάζεται κανείς για να πετύχει στον τομέα μας;
Ποιος άλλος εργασιακός τομέας θα σας ενδιέφερε;
Ποιο περιβάλλον σας εμπνέει ώστε να μπορείτε να αποδίδεται καλύτερα;
Με ποιους ανθρώπους συνεργάζεστε καλύτερα;
Τι θεωρείτε για σας ως καλύτερο κίνητρο έτσι ώστε να δουλεύετε καλύτερα;
Ποια είναι για σας η ιδανική δουλειά; Μπορείτε να δουλέψετε υπό πίεση;
Έχετε κάποια προτίμηση όσο αφορά την περιοχή στην οποία θα βρίσκετε η δουλειά σας;
Πέστε μου τι αποκομίσατε από τις προηγούμενες εργασίες σας.
Τι σας δυσαρεστούσε περισσότερο στην προηγούμενη σας εργασία.
Τι νομίζετε ότι θα σας δυσαρεστήσει σε αυτή εδώ την εργασία.
Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας;
Ποια ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία που περάσατε ποτέ σε εργασιακό επίπεδο;
Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Εάν είχατε μπροστά σας 6 μήνες ελεύθερους χωρίς καμία υποχρέωση και χωρίς περιορισμό στα οικονομικά σας τι θα κάνατε;
Σε ποιους μπορούμε να απευθυνθούμε για συστάσεις;
Τι θα θέλατε να γνωρίζω το οποίο δεν είναι γραμμένο στο βιογραφικό σας;
Ποια θα θέλατε να ήταν η τελευταία εντύπωση που θα μας μείνει πρώτου φύγετε;
Έχετε κάτι να μου πείτε πρώτου φύγετε;
Έχετε κάποιες ερωτήσεις που θα θέλατε να με ρωτήσετε;
ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τι σχέδια επέκτασης έχει η εταιρεία;
Τι βαθμό επιτυχίας είχαν τα προϊόντα της εταιρείας στην Αττική / επαρχία;
Ποιο είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης που προβλέπεται για το άτομο που θα στελεχώσει τη θέση αυτή;
Σε ποσά θέματα ένα άτομο δουλεύει συγχρόνως;
Πως γίνετε ο καταμερισμός εργασίας;
Πόσα άτομα απασχολούνται στην επιχείρησή σας;
Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας;
Ποιος είναι ο κύριος πρόεδρος της εταιρείας;
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού;
Ποια είναι η φήμη του στο τμήμα στο οποίο πρόκειται να εργαστώ;
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα του τμήματός μου;
Ποιες είναι οι κυριότερες δυνάμεις του τμήματός μου;
Πότε μπορώ να έχω την απάντηση σας για τα αποτελέσματα της συνέντευξης;
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μετά τη συνέντευξη ακολουθεί ένα στάδιο αναμονής των αποτελεσμάτων, κατά τη διάρκεια του οποίου το πώς θα ενεργήσετε εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε όταν ξεκινάτε την αναζήτηση εργασίας. Ενδεικτικά θα μπορούσατε:
- Να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και για την επιτυχή και για την ανεπιτυχή έκβαση. Στη δεύτερη περίπτωση μην αποθαρρύνεστε και να μη βγάζετε αρνητικά συμπεράσματα για τον εαυτό σας.
- Όποια και αν είναι η έκβαση της συνέντευξης, διατηρήστε καλές σχέσεις με το συνομιλητή σας, την εταιρεία ή τον οργανισμό. Μπορεί στο μέλλον να έχετε άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις για εσάς.
- Στείλτε μια σύντομη επιστολή με την οποία να εκφράζετε τις ευχαριστίες σας για τη συνέντευξη, αλλά και το ενδιαφέρον σας για τη συγκεκριμένη θέση.
- Η επικοινωνία με τους υπεύθυνους μετά τη συνέντευξη δεν πρέπει να είναι φορτική και καλό είναι να ακολουθεί τα όσα σου έχουν πει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αν για παράδειγμα σας έχουν πει πως θα ειδοποιηθείτε τηλεφωνικά για το αποτελέσματα, καλό είναι να επικοινωνήσετε μόνο μια φορά και μάλιστα αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από τη συνέντευξη.
- Να εξακολουθήσετε αυτό που κάνατε πριν αρχίσει η διαδικασία της συγκεκριμένης διεκδίκησης, δηλαδή να συνεχίσετε τα προγραμματισμένα.
- Να αρχίσετε να προσεγγίζετε αμέσως άλλες ευκαιρίες. Μια αποτυχημένη προσπάθεια δεν είναι το τέλος. Είναι μία νέα αρχή.